Alt ıslatma (enürezis) idrara çıkabilme yaşından sonra istem dışı yapılan idrara verilen addır. Alt ıslatma gün içi ve gece enürezisi olarak ikiye ayrılmaktadır.
5 ile 6 yaş arasındaki çocukların yaklaşık olarak %15 ile %20’sinde görülen alt ıslatma; ergenler arasında, 14 yaşına kadar %15’lerde iken bu oran 15 yaş ve üstünde %1’lere kadar düştüğü görülmektedir.
Uzmanlara göre 6 yaşına kadar alt ıslatmak yaygın bir şekilde görülmekte ve normal sayıldığı için aile ve ebeveynlerce çocuk üzerinde bir baskı oluşturulmamalıdır. The National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) tarafından yayımlanan yeni kılavuza göre hiçbir çocuk alt ıslatma (enürezis) nedeniyle bir tedavi görmemelidir.
Yapılan araştırmalara göre enürezisin çoğunlukla aileden geçtiği bilinmektedir ve altına kaçıran çocukların %85’lik bir oranın yakın akrabalarda da enürezisin görülmektedir. Enürezis görülen çocukların yaklaşık %57’sinde ya kardeşlerin ya da anne ve babalarının bu sorunu deneyimlediği bilinmektedir.
Genetik nedenlerin yanı sıra alta kaçırmanın mesane iltihabı, diyabet, evde ya da okulda yaşanan problemler gibi psikolojik ya da medikal nedenlerden dolayı da ortaya çıktığı bilinmektedir. Buna ek olarak bazı çocukların uykusunun ağır olmasından dolayı mesanenin dolu olduğunu fark etmemesi ya da mesane kontrolünün gelişiminin geç gerçekleşmesi lası farklı nedenlerden sadece birkaçıdır.
Bilindiği üzere, hipnoterapi bilinçaltını kullanarak istenmeyen alışkanlıkların giderilmesinde yıllardır kullanılan kanıtlanmış bilimsel bir yöntemdir. Bu anlamda hipnozun rahat doğum yapmada, diş ağrılarını gidermede ve dişçi korkusunu yenmede, fobi ve şiddetli kaygıları tedavi etmekte, kişilere kilo vermede yardımcı olmaya, sigara gibi kötü alışkanlıkların bıraktırmada, spor ve akademik alanlardaki test ve sınavlarda insanların daha iyi performans göstermesine yardımcı olduğu da bilinmektedir.
Alt ıslatma (Enürezis) ve Hipnoterapi kişilerde istenmeyen ve hayatı etkileyen bir rahatsızlık ya da alışkanlık durumuna geldiğinde psikiyatristler ve psikologlar tarafından da uygulanan hipnoterapi tedavi amaçlı kullanılabilmektedir. Amaç bu “davranışın” zemininde stres ve kaygı varsa bunları ortadan kaldırmak ve kas kontrolünün sağlanması için programlama yapmaktır.