Hipnoz Amigdalayı Etkiler mi?
Beyinle ilgili son zamanlarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki hipnoz kişiye amygdala’yı kontrol etme yeteneği veriyor. Amygdala beynin duygu, yaratıcılık ve hafızayı içeren bir bölümüdür. Hipnoz beynin bu bölgesinde zihin-beden iletişimini artırır.
Amygdala beyinde badem şeklinde bir yapıdır. Bu yapının kişinin duygusal durumuyla yakından alakası vardır. Araştırmacılar amygdala’nın frontal kortical bölge ve hipocampus gibi beynin diğer bölgeleriyle de iletişim kurduğunu ortaya çıkarıyorlar. Bugünlerde araştırmacılar amygdala ve otizm arasındaki olası bağlantıyı araştırıyorlar (Black, 2001).
Amygdala’nın, hipocampus’ün ve frontal cortical bölge’nin beden üzerinde belli rolleri vardır. Bağışıklık sistemini, hormonları düzenleyen adrenal ve hipofiz bezlerini içeren endokrin sistemini ve kalp atışları ve kan basıncını kontrol eden otonomik sinir sistemini etkilerler.
Hipnoz sırasında kişinin amygdala’sı kapanır. Bir hipnotist veya oto hipnoz konusunda iyi eğitilmiş birisi hipnoz kullanarak otonomik sinir sistemini rahatlatabilir. Amygdala’nın kapatılması tipik bir “savaş, kaç veya kal” tepkisini devre dışı bırakır ve meydana gelebilecek herhangi bir duygusal tetikleyiciyi durdurur. Amygdala’yı kapatmayla ilgili güzel olan ise bedene ve bedenin bağışıklık sistemine iyileşmesi için zaman verir. Bu yüzden hipnozun geniş kullanım alanları ve terapötik faydaları vardır (Frank ve Mooney, 2002).
2003 yılında Klinik ve Deneysel Hipnoz Birliği 54. Yılı Konferansında Stanford araştırmacısı Dr. David Spiegel hipnoz ve beyinle ilgili konuşma yaptı. Hipnozun beyinle tam olarak nasıl iletişim kurduğunu bilmememize rağmen “hipnoz normalde kendi kapasitelerinin ötesinde olan problemleri çözmede kendi bilinçaltı kaynaklarına ulaşmalarına yardımcı olmada etkili olabilir. Sadece işe yaramıyor fakat modern tıbbın başaramadığı yerlerde sık sık başarılı oluyor” dedi. (Warren, 2009)
Warren hipozun amygdala’yı nasıl etkilediğini açıklıyor. Birisi hipnotik transa girdiğinde amygdala normal olarak kendisini kapatır. Hem beden hem de zihin derin bir gevşeme durumundadır. Bütün duygular ve korkular kapanmıştır. Hastaya hipnoterapistin değil kendisinin kontrolde olduğu hatırlatılır. Hipnoz durumunda kişinin bilinçaltı zihni hipnotik telkinlerin iyileştirici gücünü nereye kanalize edeceğini bilir. Bu yeni araştırma beyin ve hipnoz arasındaki zihin-beden iletişimine daha fazla içgörü verir.
Çeviri: Hasan Arslan
Kaynak
http://www.naturalnews.com/027007_hypnosis_brain_the.htm