Hipnoz gerçekten size yardımcı olabilir mi: sigarayı bırakmanıza, kilo vermenize, yaratıcılığınızı artırmanıza, kaygılarınızı azaltmanıza, huzursuz barsak sendromunu hafifletmenize, saç koparmayı bırakmanıza ve tırnak yemeyi durdurmanıza?
Hipnoterapistler, hastalar ve araştırmacılar bu sorulara “evet” diyor.
Ve bilinçaltı zihinden faydalanmak artarak yaşam tarzı değişiklikleri yapmanın alışılmış yollarından birisi olmaya başlıyor.
Fakat bu “uykulu hissediyorsun… 10 kilo vereceksin” gibi basit değil.
“Hipnozun işe yaraması için değişime hazır olmanız gerekir” diyor bunu önceden yapmış olanlar ve şu anda yapanlar.
Colette Deeds-Conner sigarayı bırakmak için dokuz on yıl önce hipnoza girdi.
Samantha Joseph yaratıcılığını ona “çok alternatif” kiropraktik ofisinde yardımcı olabilecek yönlerde artırmak için birkaç ay önce hipnoza girdi.
Deeds-Conner hipnozun işe yarayacağından pek emin değildi; annesi denemiş ve başarısız olmuştu. Fakat o sigarayı bırakmaya hazırdı ve diğer metodlar işe yaramamıştı.
İlk hipnotize olduğu tarihi hatırlayamıyor “fakat size öğlen olduğunu söyleyebilirim ve dışarı çıktım ve başka sigara istemedim” diyor. O zamandan beri başka da içmedi.
Joseph hipnozu daha gayrı resmi olarak deneyimledi, bu yüzden işe yarayacağından emindi.
Wichita, Kan., Somerleyton Biyolojik Tıp Merkezin’de hastalarına yardımcı olmak için ışık, renk, ses, bitki özleri kullanıyor “ve burada sahip olduğumuz araçları daha yaratıcı şekilde kullanmakla ilgili fikirlerle gelmek istedim” diyor.
Her iki kadın da iki hipnoterapi seansı aldı.
Hipnozu diğerlerine tavsiye edip etmedikleri sorulduğunda her ikisi de “kesinlikle” diyor.
Her ikisi de Wichita’da hipnoterapist olan Darcy Buehler ve Debi Johnson danışanların çouğunlukla sigara bırakmak veya kilo vermek için geldiklerini fakat birçok sorunun bu yolla ilgilenebildiğini söylüyor.
Her biri geçmişle ilgili bilgi almak, hedefleri öğrenmek ve hipnozla ilgili soruları cevaplamak için önce hastayla konuşuyor.
Hipnoz gevşeme teknikleriyle başlıyor. Hasta rahat bir koltukta gözleri kapalı fakat farkında olarak oturuyor.
Terapist hastayı derin bir gevşeme durumuna yönlendiriyor, belki bir merdivenden inmeyle ilgili veya güneşin ısısını hissederken uzandığı bir kumsalla ilgili imgeler kullanıyor.
Johnson bilinçaltını “gerçekten çok karmaşıjk bir bilgisayarla” karşılaştırıyor ve hipnotik telkinlerin de sizi hedefinize doğru süren “mesajlar” gibi olduğundan bahsediyor.
Seans hemen bazı faydalar sunuyor fakat Johnson ve Buhler hastanın bir seansın yeterli olmasını beklememesini söylüyor.
Hipnoterapistler aynı zamanda hastaların kendi kendine kullanabilecekleri bazı araçlar da öneriyor.
Beuhler ve Johnson hastalara depresyon, stres dindirme, huzursuz barsak sendromu ve uçuş korkusu gibi bir sürü soruna yardımcı olmak için hipnoz kullandılar. Her ikisi de ayrıca performans artırmak isteyen atletlerle de çalışmakta.
Yazar: Karen Shideler
Çeviri: Hasan Arslan
Kaynak: Chicago Tribune Gazetesi