Hipnoz, kişinin bütünü ile rahatlama ve hipnoterapist tarafından verilen telkinlere veya yönlendirmelere açık olma durumudur. Hipnoz kişinin stres ve kaygılarını azaltmada ve bunlarla baş etmesinde, bastırılmış hafızanın iyileştirilmesinde oldukça etkilidir. Bununla beraber, hipnoterapinin kişilerin rahatlamasına yardım etmede etkisi ve bazı durumlarda depresyon ve fobilerin tamamında etkili olduğu bilinmektedir.
Kulak çınlaması (Tinnitus) istenmeyen seslerin duyulması durumudur. Kulakta uğuldama, ıslık, cızırdama, çınlama gibi seslerin duyulması bu rahatsızlığa birer örnektir. Genel olarak tinnitus, kulak çınlaması olarak bilinmektedir. Aslen bu rahatsızlık fiziksel değil, zihinsel/psikolojik bir rahatsızlıktır. Dünyaca ünlü hipnoterapist Richard Baker eğer kulak çınlaması insanın zihninde gerçekleşen bir durum, bir problem olmasaydı, hipnoterapinin buna neden olan kaynağa etki edemeyeceğini belirtmektedir.
Baker, tedavi ettiği kulak çınlamasından şikayetçi hastalarının çoğunun öncelikli olarak kaygı ve stresten müzdarip olduğunu ifade etmektedir. Kulak çınlaması rahatsızlığını deneyimleyen kişilerin genellikle bu durumla ilişkili duygusal bir bağlantısı olduğu bilinmektedir. Bu duygular stresin depresyona, kızgınlığın da kaygıya dönüşmesidir.
Hipnoterapinin bütün bu durumlarda kişilere yardımcı olduğu bilinmektedir. Baker tedavi yöntemini ” ilk önce bana gelen hastaların rahatlamasını sağlarım ve zihinlerini daha huzurlu bir yere götürürüm. Sonra, genellikle kaygıyla ilişkili kulak çınlamasının nedenlerini ortadan kaldırırım ve kişinin bu rahatsızlığın kökenini oluşturan aklındaki duygusal bağlantıları desensitize eder, hassasiyetini azaltırım.” diye ifade eder. Hipnoterapist hastasını duyduğu sese değil, rahatsızlığın uyarıcısına konsantre olmasını sağlar. Böylece, kulak çınlamasının bütününü hızlı bir şekilde azaltır.
Hipnoz kulak çınlaması için direk ve dolaysız bir çare olabilmektedir ve bu sorunun ortadan kaldırılmasında ya da azaltılmasında çok kritik bir önemi bulunmaktadır. Hipnoz hastanın rahatlama ve “iyi olma” hissinin verilmesini sağlar. Hasta bu noktaya ulaştığı anda, kulak çınlaması kaynaklı stresten kurtulacaktır. Kaygının ve stresin azalması, farkındalığın artması anlamına geldiği için kulak çınlamasının iyileşmesinde etkili olacaktır.
Hipnoz çok geniş bir alandır ve doğru bir şekilde uygulanabilmesi için uzun yıllar deneyimli olmayı gerektirir. Hipnoterapistinizi seçerken o kişinin deneyimli olmasına ve geçmiş performanslarına çok dikkat edin.
Kaynak: https://hypnosisbritain.wordpress.com