Tırnak yeme, parmak emme, saç yolma gibi davranış bozuklukları ve tikler (otomatik hareketler) büyük oranda çocukluk döneminde oluşan davranış sapmalarıdır. Bu davranışlar belirli dönemlerde kaybolup ilerleyen yaşlarda tekrar edebilirken bazen farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Bunlar belli oranda ergenlerde, az da olsa yetişkinlerde görülmektedir.
Çocuklukta oluşan bu davranış bozuklukları ilerleyen yaşla birlikte kişinin geliştirdiği duygusal, sosyal donanımlar ve beceriler sayesinde üstesinden gelinerek geride bırakılır.
Kişi (çocuk/ergen) duygusal yaşantıları sonucu, baş edemediği duyguları bastırmakta ve bu noktada bazı davranış bozukluklarını bunun aracı olarak ortaya çıkarabilmektedir. Bu istemsiz ve kontrol edilemeyen davranış bozukluklarının temelinde bilinçaltı yapının duygusal dengeyi sağlama çabası yatar.
Tırnak Yeme Gibi Alışkanlıklar Neden Oluşur?
Biliyoruz ki bilinçaltı yapının bilinçli zihin yapısından çok farklı bir mantık/muhakeme anlayışı vardır. Duygusal tatmin ekseninde meydana gelen bu hareketlerin temelinde güvensizlik, onaylanma, kabul görme ihtiyacı, yoksunluk duygusu, korku, öfke, endişe vb. duygular yatar.
Bilinçaltı yapı en kısa yoldan tırnak yeme, parmak emme ya da tikler yoluyla bu ihtiyaçları geçici ve anlık olarak bir anlamda temin-telafi etmeye çalışır. Kişi anlık tatmin yaşadıkça da bir süre sonra bu alışkanlığını pekiştirir.
İradi olarak bu hareketleri bırakma çabasına girdikçe, bilinçaltı zihinde o oranda ağırlığını ortaya koyarak hareketi korur hatta geliştirir. Duygusal sebepler dışındaki diğer sebep ise çocukluk çağında model alınan ve bu hareketleri sergileyen aile bireyleri ya da arkadaşlar olabilmektedir. Fakat bu yolla öğrenilmiş hareketler modelden uzaklaşılması sonucu gerilemeye ve unutulmaya yüz tutar.
Görüldüğü üzere duyguya bağlı olarak bir tür hareket bağımlılığı mekanizması gelişir. Çocukluk döneminde aile çocuğuyla olumlu, doyurucu ilişkiler kurabilirse bu davranışlar bir süre sonra söner.
Tırnak Yeme ve Benzeri Alışkanlıklar Nasıl Giderilir?
Eğer bahsini ettiğimiz davranış bozuklukları bir şekilde ergenlik ya da yetişkinlik dönemine taşınmışsa profesyonel yardım alınmalıdır. Hipnozla bilinçaltı düzeyde, ilk etapta bu davranışın yerine doğal bir hareket ikame edilebileceği gibi soruna yol açan olayla ve kişiyle ilgili yapılacak duygu çalışması da çözümü sağlar.
Kişi yine programlama telkinleriyle duygusal olarak desteklenir ve algı değişikliği oluşturulur. Hipnozla oluşturulan davranış değişikliği bilinçaltı düzeyde kendisini oluşturduğu için kalıcı sonuçlar sağlar. Değişim Hipnoterapi sonuç odaklı destek ve çözümler sunmaktadtır.